Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Καταργούν το 500ευρω!!!

 troktikoΣτη σταδιακή κατάργηση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ ετοιμάζεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προκειμένου…

να κτυπηθεί το «μαύρο χρήμα» και οι εγκληματικές οργανώσεις που σχετίζονται με αυτό.
Η συζήτηση για την κατάργηση του 500ρικου έχει ξεκινήσει ουσιαστικά από πέρυσι όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπιστώνει ότι οι επίσημες συναλλαγές με αυτό το χαρτονόμισμα στις τράπεζες είναι πολύ περιορισμένες γεγονός που αποδεικνύει ότι κάποιοι μαζεύουν τα βιολετί χαρτονομίσματα για να ικανοποιήσουν τις δικιές τους ανάγκες.
Έγκυρες πληροφορίες των «Παραπολιτικών» αναφέρουν ότι η απόσυρση του 500ρικου θα γίνει, αιφνιδιαστικά, σταδιακά και πιλοτικά. Το νόμισμα με την μεγαλύτερη αξία στο κόσμο (πλην των μεταλλικών), επειδή υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις για την ολική του κατάργηση, (στην ουσία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να παραδεχτεί το λάθος της) δεν θα καταργηθεί αυτομάτως αλλά θα ακυρωθούν κάποιες σειρές έκδοσης του, και κυρίως οι πρώτες. Με αυτόν τον τρόπο οι έχοντες τέτοια χαρτονομίσματα με τους επίμαχους αύξοντες αριθμούς θα πρέπει να πάνε στις τράπεζες μέσα σε διάστημα που θα κυμαίνεται από ένα μήνα ως και 24 (ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ο χρόνος) και να ζητήσουν την αλλαγή των παλιών χαρτονομισμάτων με καινούργια.
Να σημειωθεί ότι κάποιοι τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι αν δοθεί χρονικό διάστημα ενός μηνός για την ανταλλαγή των χαρτονομισμάτων οι παράνομοι δεν θα έχουν επαρκή χρόνο να κρύψουν το μαύρο χρήμα. Από την άλλη πλευρά υποστηρίζεται ότι πρέπει να υπάρχει επαρκής χρόνος καθώς το μέτρο δεν αφορά μόνο εγκληματίες και απατεώνες. Όπως και να  έχει αυτή η διαδικασία θα αποκαλύψει ποιος έχει το μαύρο χρήμα κρυμμένο σε θυρίδες, βαλίτσες και χρηματοκιβώτια και ταυτόχρονα αυτοί που θα κάνουν τις αλλαγές των χαρτονομισμάτων θα εντοπιστούν από τις αρχές αλλά και από την εφορία στην οποία θα λογοδοτήσουν σχετικά με το πόθεν έσχες.
Η άποψη ότι το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα χρησιμοποιείται κατά κόρον για να διευκολύνει εγκληματικές δραστηριότητες επιβεβαιώνεται από τη βρετανική αστυνομική υπηρεσία SOCA (SeriousOrganisedCrimeAgency).  Σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας, το 90% των πελατών που ζήτησαν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ κατά την ανάληψη χρημάτων σε γραφεία συναλλάγματος και τράπεζες της Βρετανίας, ήταν εγκληματίες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΚΤ, έως και 30% του συνόλου των μετρητών σε ευρώ «φυλάσσονται» εκτός τραπεζών. Εκτιμάται επίσης ότι η ζήτηση για χαρτονομίσματα των 500 ευρώ έχει σημειώσει έντονη αύξηση από τη στιγμή που ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση. Το πιο σημαντικό όμως στην όλη υπόθεση, που κάνει το 500ρικο ανάρπαστο για κάποιους είναι ότι μπορεί εύκολα μέσα σε μια βαλίτσα να μεταφερθεί ένα τεράστιο ποσό (εκατομμύρια ευρώ) χωρίς κανείς να καταλάβει τίποτα. Η ΕΚΤ υπολογίζει ότι στη ζώνη του ευρώ υπάρχουν σήμερα 600 εκ. χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, που αντιστοιχούν σε περίπου 290 δισ. ευρώ, δηλαδή το ένα τρίτο της αξίας του συνόλου των ευρω-χαρτονομισμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου