Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Ερχονται επιδοτήσεις σε 103 καλλιέργειες -Oι περιοχές και τα αγροτικά προϊόντα που προκρίνονται

 troktiko







Οπως σημειώνει και η Ημερησία, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι η δυνατότητα καλλιέργειας και συγκομιδής αγροτικών προϊόντων τα οποία πραγματοποιούνται από αγροτικούς ή…
αγροτοβιομηχανικούς συνεταιρισμούς καθώς και ομάδες παραγωγών ή ενώσεις ομάδων παραγωγών, οι οποίες έχουν συσταθεί σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία.

Στη μακρά λίστα των επιδοτούμενων καλλιεργειών που επιδοτούνται περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οπωροκηπευτικά, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, υποτροπικά φυτά, δενδρώδεις καλλιέργειες, όσπρια και κτηνοτροφικά φυτά.
Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά σε υφιστάμενες, νέες, εναλλακτικές και καινοτόμες καλλιέργειες, όπως:
• Πορτοκαλιές. Οι πρώιμες ποικιλίες New Hall και Navelina που είναι ανθεκτικές στις ανεμόπληκτες περιοχές μπορούν να καλλιεργηθούν σε όλες τις πρώιμες ή ανεμόπληκτες περιοχές της χώρας. Η πρώιμη ποικιλία Navel RO 25 μπορεί να διαδοθεί σε όλη τη χώρα όπως επίσης και η ποικιλία Fisher.
Οι όψιμες ποικιλίες Navel και η ποικιλία Οψιμο Αργους προωθείται σε όλες τις κατάλληλες περιοχές της χώρας εφόσον ενδείκνυται σύμφωνα με τις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
• Μανταρινοειδή. Ομάδα Κλημεντίνης: Προωθούνται οι υπερπρώιμες ποικιλίες Marisol, οι πρώιμες ποικιλίες Denules και SRA63, SRA89 και Πόρου.
Ομάδα Satsuma: θεωρείται πρώιμη και ειδικότερα οι κλώνοι Clasuelina (ισπανική επιλογή), Miyagava, Wase, Okitsu (συγκομιδή από τέλη Σεπτεμβρίου) ειδικότερα στις περιοχές Κέρκυρας, Θεσπρωτίας, Αρτας, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και γενικά στις ψυχρότερες περιοχές της χώρας.
Το μανταρίνι Nova, σε όλες τις περιοχές εσπεριδοκαλλιέργειας της χώρας.
• Λεμονιά. Η ποικιλία Αδαμοπούλου όπου υπάρχει πρόβλημα κορυφοξήρας, σε όσες περιοχές της χώρας ευδοκιμεί. Η πρώιμη ποικιλία Inderdonato στις παραλιακές ζώνες της χώρας για συγκομιδές από τέλη Σεπτεμβρίου.
Η Μαγληνή αν και δεν είναι ανθεκτική στην κορυνηφόρα παραμένει ως προωθούμενη λόγω της μεγάλης παραγωγικότητας, των χυμωδών καρπών της και των ελάχιστων σπόρων που περιέχει.
Η ποικιλία Eureka με κύρια περίοδο συγκομιδής άνοιξη-αρχές καλοκαιριού και με υψηλή απόδοση σε χυμό. Η εγκατάστασή της συνιστάται μόνο σε περιοχές απαλλαγμένες από ισχυρούς τοπικούς άνεμους.
• Γκρέιπ Φρουτ. Οι έγχρωμες ποικιλίες Red Blush και ιδιαίτερα Star Ruby στις περιοχές Χανίων, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όπως και οι λευκόσαρκες άσπερμες και ιδιαίτερα η ποικιλία March Seedless.
• Κουμ Κουάτ. Στις περιοχές Κέρκυρας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορινθίας, Αργολίδας, Ηλείας, στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
• Κίτρο. Στις περιοχές Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορίνθου, Αργολίδας, στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, Περιφέρειας Αττικής, στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο.
• Περγαμόντο – Φράπα. Στις περιοχές Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορίνθου, Αργολίδας, στις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης καθώς και στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, Περιφέρειας Αττικής, στα νησιά Κύθηρα, Αντικύθηρα, Πόρο και στην περιοχή Τροιζηνίας.
Υποτροπικά φυτά

Οι ανάγκες σε υποτροπικούς καρπούς στην εγχώρια αγορά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καλύπτεται από εισαγωγές, αυξάνονται συνεχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου