Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Βασιλιάς Ράφα

Ναδάλ εννέα αστέρων στο Roland Garros (vds+pics) Ο Ράφαελ Ναδάλ επικρατώντας του Νόβακ Τζόκοβιτς 3-6, 7-5, 6-3, 6-4 κατέκτησε τον 9ο τίτλο του στο Roland Garros παραμένοντας κυρίαρχος στη χωμάτινη επιφάνεια του γαλλικού Όπεν.

Παράλληλα ο 28χρονος Ισπανός έφθασε στα 14 τρόπαια σε τουρνουά Grand Slam (έχει από δύο τίτλους σε Wimbledon και US Open κι έναν στο Αυστραλιανό Όπεν) πιάνοντας στη 2η θέση της σχετικής λίστας τον Πιτ Σάμπρας και πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τον Ρότζερ Φέντερερ των 17 τίτλων.
Η αυτοκρατορία που έχει χτίσει ο Ράφαελ Ναδάλ στο Roland Garros γιγαντώνεται. Από το 2005 όταν και πρωτοεμφανίστηκε ο αριστερόχειρας Ισπανός στο Παρίσι, έφθασε στους εννέα τίτλους σε δέκα χρόνια και στις 65 νίκες σε 66 αγώνες! Η μοναδική του ήττα μέχρι σήμερα σημειώθηκε από τον Σουηδό Ρόμπιν Σόντερλινγκ στον 4ο γύρο του γαλλικού Όπεν το 2009.

Από την άλλη ο Νόβακ Τζόκοβιτς, όπως το 2012, έτσι και τώρα έχασε την ευκαιρία να γίνει ο 8ος μόλις παίκτης στην ιστορία του αθλήματος που θα έχει κερδίσει, έστω από ένα τίτλο και στα τέσσερα Grand Slam. Kαι στις δύο παρουσίες του στον τελικό του Roland Garros, o Tζόκοβιτς είχε την ατυχία να παίξει με αντίπαλο τον Ναδάλ. Ετσι παρέμεινε στους έξι τίτλους στα Grand Slam, τέσσερις στο Αυστραλιανό Όπεν κι από έναν σε Wimbledon και US Open.Παράλληλα ο Ναδάλ διευρύνοντας τις κατακτήσεις τους στις εννέα στο Roland Garros, αύξησε τη διαφορά κατά δύο τίτλους από τους θρύλους του τένις, που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, όπως ο Ρότζερ Φέντερερ ή ο Πιτ Σάμπρας που έχουν από επτά κατακτήσεις στο Wimbledon. Kαι θεωρητικά μόνο ο Φέντερερ μπορεί να τον απειλήσει.
Αρχισε καλά, αλλά μετά «ξεφούσκωσε» ο «Νόλε»
Κι όμως, στον τελικό που είχε διάρκεια 3 ωρών και 31 λεπτών, ο Τζόκοβιτς άρχισε με τους καλύτερους οιωνούς. Κατάφερε να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα και να μεταφέρει την πίεση στον Ναδάλ, αλλά στην κρίσιμη στιγμή, στο τέλος του 2ου σετ, ο Ισπανός πήρε τα ηνία του αγώνα κι έφθασε πανάξια στον τίτλο.
Στο πρώτο σετ και μέχρι το 7ο γκέιμ οι φιναλίστ κρατούσαν το σερβίς, όταν ο Τζόκοβιτς με το πρώτο μπρέικ του τελικού άλλαξε τις ισορροπίες, προηγήθηκε 5-3 και τελείωσε το σετ 6-3 σε 44 λεπτά.
Το πρώτο μπρέικ του Ναδάλ στον αγώνα, έδωσε προβάδισμα 4-2 στον Ισπανό, όμως ο Τζόκοβιτς απάντησε κι αυτός μπρέικ (4-3) μένοντας ζωντανός στο σετ και ισοφαρίζοντας 4-4. Όμως ο Ναδάλ, φαινόταν να έχει ισορροπήσει τον αγώνα και στο κρίσιμο σημείο κατάφερε να πάρει το 2ο σετ 7-5 σε 60 λεπτά και να ισοφαρίσει στα σετ. Και η κραυγή του Ναδάλ, που έβγαλε το άγχος από μέσα του, σήμαινε πολλά.

Ο Ισπανός κυριάρχησε στο 3ο σετ. Με μπρέικ στο 2ο γκέιμ ξέφυγε 2-0, δημιουργώντας εκνευρισμό στον Τζόκοβιτς, που πέταξε με μανία τη ρακέτα του στο 7ο γκέιμ, όταν έχασε δύο ευκαιρίες για μπρέικ, με τον Ναδάλ να κάνει το 5-2 και να τελειώνει το σετ 6-2 σε 50' και τον «Νόλε» να κοιτά απορημένος το κοινό.
Ο Ναδάλ, με το 5ο μπρέικ στον αγώνα, πήρε προβάδισμα τίτλου στο 4ο σετ, 4-2, κι ενώ ο Τζόκοβιτς φαινόταν χαμένος, υπήρξε αντίδραση από την πλευρά του. Απάντησε με μπρέικ, κράτησε το σερβίς του, κάνοντας το 4-4 και ο τελικός πήγε να πάρει διαφορετική τροπή. Όμως, ο Ναδάλ δεν ήθελε να μπει σε περιπέτειες. Κρατώντας το σερβίς του έκανε το 5-4 και στον πρώτο Championships point που βρήκε, είδε τον Τζόκοβιτς να κάνει διπλό λάθος και να φθάνει στον τίτλο.
Ο Ναδάλ τελείωσε τον αγώνα με τρεις άσους, 36 λάθη, τέσσερα διπλά λάθη, πετυχαίνοντας έξι μπρέικ σε δέκα ευκαιρίες και βγάζοντας 44 winners. Ο Τζόκοβιτς, αντίστοιχα, είχε 11 άσους, τρία διπλά λάθη, 43 winners, τρία στα εννέα μπρέικ, ενώ υπέπεσε σε 49 αβίαστα λάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου