Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Σαρωτικοί έλεγχοι για την αδήλωτη εργασία, ενόψει της τουριστικής περιόδου

 troktiko







Ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με στόχο τον συντονισμό όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας κατά την καλοκαιρινή περίοδο,…

πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμεραστο υπουργείο Εργασίας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός, Βασίλης Κεγκέρογλου η γγ, Άννα Στρατινάκη, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Κώστας Πανταζής και η διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχων Ασφαλισμένων του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ (ΕΥΠΕΑ), Σταυρούλα Βραχιώτη.
Κατά την εισήγησή του, ο κ. Βρούτσης ζήτησε από όλους τους εμπλεκόμενους ελεγκτικούς φορείς, ενόψει μάλιστα της καλοκαιρινής περιόδου και της αναμενόμενης υψηλής τουριστικής κίνησης, «να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών».
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η εφαρμογή ενός επιχειρησιακού πλαισίου δράσης, με εστιασμένους ελέγχους σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας. Οι έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν από τις 13 Ιουνίου έως τις 10 Οκτωβρίου, με συγκεκριμένα προγράμματα ελέγχων που ανέλαβαν να καταρτίσουν οι προϊστάμενοι όλων των περιφερειακών υπηρεσιών του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ.
«Από αύριο Παρασκευή θα είμαστε παντού, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας, σε κάθε μικρή και μεγάλη επιχείρηση. Θέλουμε όλοι οι εργαζόμενοι να αισθάνονται την παρουσία και την ασφάλεια του υπουργείου Εργασίας δίπλα τους» τόνισε ο κ. Βρούτσης, μετά τη σύσκεψη. «Έχουμε πραγματοποιήσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, δύσκολες αλλά απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, που έχουν, πλέον, διαμορφώσει στην αγορά εργασίας ένα ευνοϊκό και λειτουργικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δεν μπορεί, λοιπόν, να γίνει, πλέον, ανεκτή καμία παραβατική συμπεριφορά από καμία επιχείρηση, από κανέναν εργοδότη, είτε αφορά σε ανασφάλιστη εργασία είτε σε απλήρωτα δεδουλευμένα ή παράνομες υπερωρίες» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η σταθερή μείωση των ποσοστών της αδήλωτης εργασίας οφείλεται σε ένα ισορροπημένο μείγμα κινήτρων και αντικινήτρων που αποτέλεσε το πλαίσιο της πολιτικής του υπουργείου. «Το Επιχειρησιακό Σχέδιο «Άρτεμις» αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια της Πολιτείας για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος και έχει χειροπιαστά αποτελέσματα» σημείωσε.
«Συγκεκριμένα, σε σαρωτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν από τα μέσα Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Απριλίου 2014, σε 12.792 επιχειρήσεις, εντοπίστηκαν 1.507 αδήλωτοι εργαζόμενοι για τους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 15.641.821 ευρώ» συμπλήρωσε ο υπουργός.

Στη συνέχεια, ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε αναλυτικά στη θέσπιση των υψηλότερων προστίμων που έχουν επιβληθεί για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού (10.550 ευρώ), την κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών που επιβάρυναν υπέρμετρα τις επιχειρήσεις και την προοδευτική μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Όπως υποστήριξε, σημαντικό ρόλο έπαιξε η ενοποίηση της επιχειρησιακής λειτουργίας των ελεγκτικών σωμάτων του υπουργείου Εργασίας. «Οι παραβατικές συμπεριφορές λειτουργούν σε βάρος των εργαζομένων και της οικονομίας. Υπονομεύουν, ευθέως, την εθνική προσπάθεια για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και την κοινωνική ηρεμία. Αποτελούν θύλακες οπισθοδρόμησης και απομεινάρια ενός παρελθόντος που όλοι θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας, αφού αυτές ακριβώς οι αντιλήψεις και νοοτροπίες μάς οδήγησαν στη μεγάλη κρίση» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου