Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Τρία μνημονιακά παράθυρα για αυξήσεις στο ρεύμα!

 troktiko










Τρία είναι τα μέτωπα που ανοίγουν στο κομμάτι των τιμολογίων του ρεύματος από το αναθεωρημένο μνημόνιο και προοιωνίζουν αυξήσεις…

 Το πρώτο αφορά τις λεγόμενες σταυροειδείς επιδοτήσεις και εκτός από αυξήσεις περιλαμβάνει και μειώσεις. Για την ακρίβεια στο κομμάτι αυτό (το μνημόνιο λέει ότι πρέπει οι τιμές για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών να αντικατοπτρίζουν τα κόστη και δεν επιτρέπεται ένας πελάτης να έχει ακριβότερες χρέωσεις προκειμένου ένας άλλος να έχει τιμές κάτω από το κόστος) μάλλον πρόκειται περί εξορθολογισμού.
Όπως αναλύει το “capital.gr” για παράδειγμα ένας φούρνος που έχει υψηλή κατανάλωση χρεωνόταν υψηλότερη τιμή προκειμένου να έχει μειωμένη χρέωση ένα εξοχικό στη Μύκονο με μέση ετήσια κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες. Σε πρώτη φάση λοιπόν θα υπάρξουν από 1ης Ιουλίου αυξήσεις στην κατηγορία καταναλωτών 0-800 κιλοβατώρες σε εξοχικές κατοικίες (αυτή τη στιγμή χονδρικά υπολογίζονται σε 1,1 εκατομμύριο μετρητές αν και ο ακριβής αριθμός θα αποσαφηνιστεί το επόμενο διάστημα ώστε να μην περιλαμβάνονται πρώτες κατοικίες).
Το δεύτερο κομμάτι αφορά τις λεγόμενες χρέωσεις ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) οι οποίες παραμένουν παγωμένες από το 2012 παρότι εν τω μεταξύ έχει αυξηθεί σημαντικά το κόστος τους (μέσω των ΥΚΩ καλύπτονται τα κόστη για τα χαμηλά τιμολόγια ρεύματος στα νησιά καθώς και για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο). Το αμέσως επόμενο διάστημα η ΡΑΕ θα προσδιορίσει επακριβώς το ύψος του κόστους που πρέπει να καλυφθεί (το 2012 ήταν 670 εκατ. ευρώ ενώ τώρα εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 1 δις ευρώ) και στη συνέχεια θα γίνει ο επιμερισμός με πρόταση του Ρυθμιστή και νομοθετική ρύθμιση από το ΥΠΕΚΑ. Το ύψος της επιβάρυνσης θα καθοριστεί ανάλογα με τον επιμερισμό και την κατηγορία του καταναλωτή. Σήμερα για παράδειγμα ένα διαμέρισμα με κατανάλωση 1600 κιλοβατώρες πληρώνει περίπου 11 ευρώ στο τετράμηνο ενώ ένα σπίτι με κατανάλωση πάνω από 2000 κιλοβατώρες πληρώνει 79 ευρώ το τετράμηνο για ΥΚΩ.
Το τρίτο παράθυρο για αύξηση στα τιμολόγια προέρχεται από το γεγονός ότι πλέον η ΔΕΗ θα έχει τη δυνατότητα να αναθεωρεί τα κόστη της και να προτείνει αυξήσεις κάθε τρίμηνο. Τα κόστη πάντως θα ελέγχονται από τη ΡΑΕ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δεν έχει χρησιμοποιηθεί η δυνατότητα αυτή από τη ΔΕΗ (σήμερα η δυνατότητα αναθεώρησης υπάρχει κάθε εξάμηνο και όχι κάθε τρίμηνο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου