Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Δύο Έλληνες διασχίζουν την Αφρική σε 6 μήνες


n
Γνωρίστε τον Έλπι και τη Δώρα. Ένα ζευγάρι από την Ελλάδα, του οποίου η αγάπη για τη φυσική ομορφιά του κόσμου και τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρουν τα μακρινά ταξίδια, τους οδήγησε στην απόφαση να


 περάσουν τους επόμενους 6 μήνες της ζωής τους διασχίζοντας την Μαύρη Ήπειρο. Στα 25 τους, έχουν ήδη ταξιδέψει σε αμέτρητα μέρη, έχουν δροσιστεί δίπλα στους καταρράκτες της Ζιμπάμπουε, έχουν ταξιδέψει με τιγράκια και ελέφαντες σε σαφάρι, έχουν υποδεχτεί το νέο χρόνο στην Έρημο Thar και η λίστα στο blog  και το facebook τους συνεχίζεται.
n
Τα τελευταία δύο χρόνια ζουν και εργάζονται στο Κέιπ Τάουν. Η ζωή εκεί και η συναναστροφή με τον απόδημο ελληνισμό τους ενέπνευσε μια εξαιρετική ιδέα. Αντί να πάρουν το αεροπλάνο για να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ο Έλπις και η Δώρα αποφάσισαν από 1η Ιουνίου να διασχίσουν την Ανατολική Αφρική, μια απόσταση 15,000 χλμ, γυρνώντας ταυτόχρονα ένα ντοκιμαντέρ με όσα θα δουν στο ταξίδι τους, καθώς και με τους Έλληνες της Διασποράς που θα συναντήσουν. Ξεκινώντας από το Κέιπ Τάουν, θα περάσουν από τη Σουαζιλάνδη, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και την Τανζανία. Εκεί, θα δουλέψουν για λίγο ως εθελοντές για την ΜΚΟ «SANA», η οποία ιδρύθηκε από τον Έλληνα Κώστα Κουκούλη, για να ενοποιήσει τις προσπάθειες ανθρώπων που μοιράζονται την Αγάπη και τον Σεβασμό προς τη Φύση. Το ταξίδι θα συνεχιστεί στη Ρουάντα, την Ουγκάντα, την Κένυα, την Αιθιοπία, το Σουδάν και θα τερματιστεί στο Κάιρο.
n
Αν και για το ταξίδι τους θα χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μια σκηνή και δυο σακίδια, ένα τόσο μεγάλο ταξίδι και ο -απαραίτητος για το ντοκιμαντέρ- εξοπλισμός που θα κουβαλάνε, χρειάζονται αρκετά χρήματα για να καλυφθούν. Γι’ αυτό δημιούργησαν και την καμπάνια στο www.indiegogo.com (η οποία θα τρέχει μέχρι και τις 31 Μαΐου), όπου μπορεί κανείς να τους στηρίξει με οποιοδήποτε χρηματικό ποσό μπορεί και επιθυμεί.
n
Θα διασχίσετε 11 χώρες. Πως διαλέξατε τις συγκεκριμένες και πόσο καιρό σας πήρε να το οργανώσετε; Η Αφρική σαν ήπειρος έχει μια σημαντική ιστορία αρκετών χρόνων καθώς και πολλές διαφορετικές κουλτούρες που εξιτάρουν κάθε ταξιδιώτη! Αυτό που μας ενθουσιάζει κυρίως, είναι πως κάθε μια από τις 11 χώρες έχει τη δική της ταυτότητα. Και αυτό βασικά είναι που θα κάνει το ντοκιμαντέρ τόσο ενδιαφέρον! Αφρικανικά ζώα και σαβάνα, τροπικά δάση και γορίλες, κοκοφοίνικες και παρθένες παραλίες, πυραμίδες και καμήλες, από τους Ζουλού και τους Μασάι ως και τους Αιγύπτιους με τις κελεμπίες… Αυτό το ταξίδι θα τα έχει όλα! Η αλήθεια είναι ότι έχουμε περάσει άπειρες άγρυπνες νύχτες ψάχνοντας στο ίντερνετ γεμάτοι ενθουσιασμό. Βέβαια τέτοια ταξίδια δύσκολα οργανώνονται με λεπτομέρεια, αλλά αυτή είναι και η μαγεία τους.
Τι έξοδα υπολογίζετε; Πως σας ήρθε η ιδέα για την καμπάνια χρηματοδότησης; Πάντα προσπαθούμε να ταξιδεύουμε με τον φθηνότερο δυνατό τρόπο. Θα κοιμόμαστε στη σκηνή μας, θα κουβαλάμε τα κουζινικά για το φαγητό μας και θα χρησιμοποιούμε μόνο μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά όπως και να το κάνεις ένα 6μηνο ταξίδι στην Αφρική ακόμα κι έτσι, απαιτεί ένα σεβαστό ποσό, το οποίο πέφτει πολύ δύσκολα κάτω από τα $10,000. Έπειτα εάν λάβουμε υπόψιν και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό για το ντοκιμαντέρ, το budget ανεβαίνει αρκετά. Ξεκινήσαμε λοιπόν μια καμπάνια χρηματοδότησης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του indiegogo, όπου με ευκολία ο καθένας μπορεί να βάλει το λιθαράκι του, μικρό ή μεγάλο, και να γίνει μέρος του project μας, παίρνοντας μάλιστα και ένα αντίστοιχο δωράκι από εμάς. Όντας επίσης μια μοναδική ευκαιρία για εθελοντισμό, θα συμμετάσχουμε σε σχετικά προγράμματα στην Τανζανία και την Αιθιοπία, όπου θα δωρίσουμε ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα καταφέρουμε να μαζέψουμε, συνεισφέροντας έτσι, όλοι μας, για άτομα που πραγματικά έχουν ανάγκη.
n
Ένα ταξίδι στην Αφρική εγκυμονεί σίγουρα πολλούς κινδύνους. Τι φοβάστε περισσότερο; Σίγουρα η ασταθής πολιτική κατάσταση σε διάφορες χώρες που θα περάσουμε, είναι ένας από τους λόγους που ο τουρισμός τους διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Επίσης η ελονοσία και διάφορα άλλα θέματα υγείας είναι ο μεγαλύτερος μας φόβος, όμως με σωστές και ώριμες επιλογές θέλουμε να πιστεύουμε πως όλα θα πάνε καλά. Βασικά, αυτή τη στιγμή δε νομίζω πως μπορεί να μας πτοήσει κάτι.
Πως αντέδρασαν οι γονείς σας όταν τους ανακοινώσατε ότι θα διασχίσετε την Αφρική; Επόμενη ερώτηση παρακαλώ, χαχα! Δυστυχώς η άποψη που επικρατεί στην Ελλάδα για την Αφρική, δεν είναι και η καλύτερη. Η πλειοψηφία θεωρεί πως κρύβει πολύ εγκληματικότητα και κινδύνους σε κάθε σημείο. Όσο λοιπόν και να αγαπάς τα παιδιά σου και να θες να σταθείς δίπλα τους στα όνειρα τους, δεν είναι και ότι πιο εύκολο να πάρεις ψύχραιμα από την αρχή μια τέτοια απόφαση. Οπότε τους καταλαβαίνουμε λιγάκι. Πλέον όμως έχουν ενθουσιαστεί και αυτοί αρκετά με το εγχείρημά μας και μας στηρίζουν.
n
Είστε ζευγάρι. Δεν ανησυχείτε μήπως τσακωθείτε και ξεμείνει ο ένας στο Μαλάουι κι ο άλλος στη Ρουάντα;;; Συμβαίνουν αυτά μωρέ… Απλά θα με περιμένει με την καραμπίνα ο πεθερός με το που πατήσω το πόδι μου στην Ελλάδα, χεχε!! Με τη Δώρα είμαστε μαζί πάνω από 6 χρόνια και έχουμε κάνει μαζί τα περισσότερα από τα ταξίδια μας, καταφέρνοντας τα μάλιστα αρκετά καλά μπορώ να πω. Είναι και αυτή μια μικρή εξερευνήτρια και κουβαλάμε την ίδια τρέλα. Οπότε, challenge accepted!
Πόσο καιρό ταξιδεύετε και πόσα μέρη έχετε επισκεφτεί μέχρι σήμερα; Γενικά είχαμε την τύχη να ταξιδέψουμε αρκετά κατά τη διάρκεια του πανεπιστημίου και μετέπειτα. Βέβαια το καταφέραμε γιατί πάντα μαζεύαμε όλα μας τα λεφτά για ταξίδια. Έχουμε λοιπόν ήδη επισκεφτεί κάποιες χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική αλλά και Αφρική πρόσφατα, με το μεγαλύτερό μας συνεχόμενο ταξίδι να είναι 2 μήνες backpacking στην Ινδία.
Πως είναι να λείπεις τόσο καιρό μακριά από το σπίτι και τους δικούς σου ανθρώπους; Λείπουμε ήδη 2 χρόνια μακριά από την πολυαγαπημένη μας Ελλαδίτσα και σίγουρα υπάρχουν αρκετές στιγμές που λησμονείς την οικογένεια και τους κολλητούς σου. Όπου και να ταξιδεύεις, πάντοτε θα σου λείπει το σπίτι σου. Όμως πρέπει να προσαρμοζόμαστε στα δεδομένα της εποχής μας. Είναι πολύ σημαντικό να κυνηγάμε τα όνειρα μας και να είμαστε ευτυχισμένοι όπου κι αν είμαστε.
n
Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους προορισμούς σας; Πάντοτε επιλέγουμε να επισκεπτόμαστε μέρη που έχουν κάτι διαφορετικό και μας εξιτάρουν. Συνήθως έχει να κάνει με τους ανθρώπους, την κουλτούρα, τον πολιτισμό, την φυσική ομορφιά και όχι τόσο με τα αξιοθέατα μιας πόλης. Μας τραβάει πιο πολύ να μάθουμε για την ιστορία και τον πολιτισμό των Ίνκας στο Περού, από το να βγάλουμε μια φωτογραφία με τον Πύργο του Άιφελ!
Το πιο αστείο περιστατικό που έχει τύχει στα ταξίδια σας; Όλοι μας έχουμε αυτές τις μικρές αστείες ιστορίες από τα ταξίδια μας που για πάντα θα θυμόμαστε. Και όποιος έχει ταξιδέψει στην Ινδία, έχει κάμποσες δεκάδες παραπάνω, χεχε! Ένα καυτό μεσημέρι λοιπόν στην πόλη Jaipur της Ινδίας με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 45 βαθμούς, κρατούσα στα χέρια μου ένα παγωτό που μόλις είχα αγοράσει, και ετοιμαζόμουν να μπω στο φρούριο της πόλης. Ξαφνικά βλέπω μια μαϊμού να περπατάει προς το μέρος μου και σιγά σιγά να επιταχύνει! Πανικόβλητος πετάω το παγωτό, και η μαϊμού το πιάνει στον αέρα, και ξεκινάει να το ξετυλίγει και να το τρώει μπροστά στη μούρη μας.
n
Από την εμπειρία σας, τι θα συμβουλεύατε κάποιον που πρόκειται να ταξιδέψει στο εξωτερικό για πρώτη φορά; Το πρώτο ταξίδι είναι πάντα κάτι ιδιαίτερο όπως είναι και η κάθε αρχή για οτιδήποτε. Είναι πολύ σημαντικό να ξεχνάμε τις συνήθειες που έχουμε στο σπίτι μας και να δοκιμάζουμε καινούρια πράγματα από το μέρος που θα πάμε. Από παραδόσεις, ήθη και έθιμα, έως φαγητά και μουσικές. Τα μάτια και τα αυτιά πρέπει να είναι ορθάνοιχτα καθώς και η επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό επιβάλλεται. Όλα τα ταξίδια έχουν μυστικούς προορισμούς, τους οποίους ο ταξιδιώτης δε γνωρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου