Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Οι Άθλιοι του Βουκουρεστίου... Μια υπόγεια πολιτεία τοξικομανών και φορέων του AIDS

Δείτε την υπόγεια πολιτεία που δημιούργησαν ορφανά παιδιά , τα οποία επί Τσαουσέσκου ζούσαν υπό συνθήκες στρατοπέδων συγκέντρωσης (pics + vid)
Έχει ονομαστεί το "Το Παρίσι της Ανατολής". Η πρωτεύουσα της Ρουμανίας, το Βουκουρέστι είναι μια φωτεινή πρωτεύουσα  με περίτεχνη αρχιτεκτονική, μπαρόκ παλάτια και δεντρόφυτους λεωφόρους.
Όμως πίσω από τα αρχοντικά και τη χλιδή, κρύβεται μια δεύτερη πόλη που ζει στο σκοτάδι. Πρόκειται για ένα υπόγειο γκέτο των κοινωνικά περιθωριοποιημένων , των άστεγων των τοξικομανών, που ζουν σε άθλιες συνθήκες, στο  δίκτυο των υπονόμων της  πόλης .
Εδώ, σχεδόν όλοι τους είναι  φορείς του ιού HIV, ενώ πολλοί πάσχουν από  φυματίωση και σαπίζουν στο σκοτάδι. Μόνη τους προστασία,  από το κρύο είναι οι αγκαλιές και κάποιες λάμπες.
 
Σε αυτήν την ιδιαίτερη κοινωνία , επικεφαλής είναι ένας άνθρωπος που λέγεται Μπρους Λι, ο οποίος είναι αυτός που φροντίζει για την ασφάλεια του οικισμού, αλλά είναι και ο ντίλερ τους, καθώς  προμηθεύει τους τοξικομανείς, με τη δόση τους.
 
Ο οικισμός αυτός λειτουργεί εδώ και δύο δεκαετίες  περίπου.  Μετά το 1990, και  την πτώση του Τσαουσέσκου, άρχισαν να ζουν πολλά παιδιά. Μέχρι τότε στα ορφανοτροφεία της Ρουμανίας ζούσαν δεκάδες χιλιάδες παιδιά, τα οποία όπως αποκαλύφθηκε μετά την πτώση του Τσαουσέσκου ζούσαν υπό συνθήκες στρατοπέδων συγκέντρωσης.
 
Έτσι, το 1990, όταν το καθεστώς έπεσε, πολλά από τα παιδιά αυτά έφυγαν από το ορφανοτροφεία και βρήκαν καταφύγιο στο δίκτυο των υπονόμων, που στην πραγματικότητα δεν είναι υπόνομοι αλλά τεράστιοι σωλήνες που είχε τοποθετήσει ο Τσαουσέσκου στο πλαίσιο του σχεδίου για κεντρική θέρμανση της πόλης.
« Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους εδώ είναι από τα ορφανοτροφεία . Προσπάθησα να τους οργανώσω . Θέλουμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε σαν αυτό που πιστεύουν , τα αποβράσματα της κοινωνίας , των αρουραίων ή κρατούμενοι , ή οτιδήποτε άλλο . Το σύστημα δεν τους φροντίσουν . Έρχονται σε μένα , για τα τρόφιμα , τη ζεστασιά , τη γονική συμβουλή , την κατανόηση . Είμαστε μια οικογένεια , θέλουμε να είμαστε μια οικογένεια εδώ , και αυτό είμαστε", λέει ο Μπρους Λι.
Για να μπεις σε αυτό το άδυτο δεν είναι περίπλοκο. Το νεώτερο μέλος της Ε.Ε έχει μια ανοικτή πληγή στα σπλάχνα της . Η είσοδος γίνεται  από μια τρύπα στην άκρη ενός δρόμου, που μοιάζει περισσότερο με λακκούβα και αν τύχει να περάσεις από εκεί ούτε που θα διανοηθείς πού μπορεί να οδηγεί.
Άνθρωποι που κάνουν ενέσεις μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών, άλλοι, ημίγυμνοι με βαριές αλυσίδες και λουκέτα περασμένα σε χέρια, πόδια και λαιμό, γεμάτοι τατουάζ και ουλές από τους αυτοτραυματισμούς, γάτες, αγέλες σκύλων, διάδρομοι που οδηγούν σε άλλα δωμάτια. Αυτό είναι το σκηνικό της υπόγειας αυτής πόλης που βρίσκεται κάτω από τα παλάτια και τα αρχοντικά του Βουκουρεστίου. 
Κοινωνικοί λειτουργοί κάνουν λόγο για υπόγειο φέουδο του Μπρους Λι ο οποίος όμως παραδέχονται είναι αυτός που προσπαθεί να προστατεύσει τους νέους από τα σεξουαλική παρενόχληση, καθώς πληρώνει χρήματα για προστασία, σε μια τοπική συμμορία .
Επίσης, όπως λένε , οι τοξικομανείς είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν εδώ κάτω , γιατί τους προσφέρει ένα είδος ασφάλειας και ένα ζεστό μέρος για να κοιμηθούν .
Τώρα αυτή η υπόγεια κοινωνία εκτίθεται σε μια νέα ταινία του Channel 4 News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου