Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Αυτό είναι το μπαρ για το οποίο θα μιλάνε όλοι τους επόμενους μήνες

Μπήκαμε μέσα και το φωτογραφίσαμε λίγες ώρες πριν ανοίξει (απόψε το βράδυ). Και το όνομα αυτού: Φουάρ.

Το popaganda.gr μας βγάζει έξω και μας πηγαίνει στο νέο "παιδί" του Χρήστου Πότσιου.

O Χρήστος Πότσιος δεν είναι άγνωστος στη νύχτα. Για την ακρίβεια, ευθύνεται για μερικά από τα πιο επιτυχημένα και αγαπημένα μαγαζιά που έσκασαν στην Αθήνα τις τελευταίες δεκαετίες. Το ΖΟΟ, το De Luxe και το Soul. Το καθένα πρωτοποριακό για την εποχή του και εν τέλει talk of the town. Το τελευταίο του εγχείρημα βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στον πρώτο όροφο ενός κτιρίου πολύ οικείου σε όσους έχουν περπατήσει στο κέντρο αρκετές φορές. Ένα ροζ νεοκλασικό, απέναντι απο τον Χυτήρογλου στη Μητροπόλεως, που κάποτε λειτουργούσε ως κατάστημα κουμπιών και ραφτικών αλλά εδώ και χρόνια παρέμενε κλειστό. Η είσοδος βρίσκεται στο πλαϊνό στενό που ενώνει τη Μητροπόλεως με την Ερμού και μια στριφογυριστή σκάλα (έχει και ασανσέρ για τους πιο κουρασμένους), βγάζει σε έναν μικρό, εσωτερικό, urban παράδεισο. Σε έναν χώρο 600 τμ., έχουν δημιουργηθεί μικρές «γειτονιές» (καφέ, μπαρ, γκαλερί, εστιατόριο, club) με επίκεντρο το αίθριο, έναν μικρό, πράσινο κήπο που επιτρέπει στους επισκέπτες να χαζεύουν τον αττικό ουρανό. Επισκέφθηκα τον χώρο λίγες ώρες πριν ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό και έμαθα τα πάντα γι’ αυτό, από τον ίδιο τον εμπνευστή της νέας αυτής πρότασης.
 
Χρήστο γιατί επέλεξες το συγκεκριμένο κτίριο; Ήθελα να δημιουργήσω έναν πολυχώρο που να μην είναι κονσεπτικός, να μην απευθύνεται δηλαδή σε συγκεκριμένο κοινό αλλά σε όσους θέλουν να συνδυάσουν στην έξοδό τους τέχνη, χαλαρό ποτό, φαγητό, χορό αλλάlive εμφανίσεις. Να μπορούν να δουν μία συναυλία πίνοντας το κοκτέιλ τους σε γυάλινο ποτήρι, να φάνε το φαγητό τους ακούγοντας ευχάριστη jazzy μουσική, να δουν εκθέσεις, αλλά και να ξεδώσουν αργότερα στο club με πιο δυνατές μουσικές. Από την άλλη, δεν ήθελα να προσφέρω ένα μαγαζί που απλώς θα λειτουργεί ως εναλλακτική πρόταση σε περίπτωση που δεν βρίσκει κάποιος να κάτσει κάπου αλλού. Με ενδιαφέρει να έρχεται στοχευμένα ο κόσμος στο συγκεκριμένο μαγαζί, επειδή του αρέσει και είναι ο χώρος που τον εκφράζει. Αρχικά έψαχνα στα βόρεια προάστια, αλλά δεν μπορούσα να βρω κάτι που να είναι ικανό να στηρίξει όλα αυτά μαζί. Επιπλέον ήθελα να έχει και κάποιον ανοιχτό χώρο ώστε να μπορεί να λειτουργήσει όλες τις εποχές. Κάπου στην πορεία συνειδητοποίησα ότι το κέντρο με καλεί πάλι και άρχισα να κοιτάω χώρους εδώ γύρω. Όταν επισκέφθηκα το συγκεκριμένο πρώτη φορά, με εντυπωσίασε αρχικά επειδή είχε το αίθριο το οποίο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κρύβεται στον πρώτο όροφο ενός παλιού κτιρίου. Από εκεί και πέρα, είναι πολύ κεντρικό, πιο κέντρο δηλαδή δεν γίνεται και είχε εξ’ αρχής τις δυνατότητες να γίνει πολυχώρος.
 
Τι θα προσφέρει αυτός ο πολυχώρος και ποιες ώρες θα λειτουργεί; Αρχικά από τις επτά το απόγευμα και όσο πάει. Στο άμεσο μέλλον όμως σκοπεύουμε να ανοίγουμε από το μεσημέρι στις 12 με την κουζίνα ανοιχτή όλη μέρα. Στο χώρο του αιθρίου έχουμε το μπαρ, τα τραπέζια, τους καναπέδες αλλά και τα stands, για φαγητό, ποτό και γενικά socializing. Ακριβώς δίπλα, πίσω από μια παλιά τζαμαρία, βρίσκεται η γκαλερί και ακόμα πιο πίσω, σ’ έναν κλειστό χώρο, είναι το club το οποίο διαθέτει και μία μικρή σκηνή για να πραγματοποιούνται συναυλίες. Η γκαλερί θα ανοίξει με την έκθεση «Stigmata» της Ινώς Μέη, που έχει φωτογραφήσει τα tattoo της πόλης και το Σάββατο θα έχουμε τα εγκαίνιά της με ένα μεγάλο πάρτυ στο club. Στο club επίσης θα παίζουν κάθε βράδυ διάφοροι αγαπημένοι Djs της πόλης.
 
Τι καλό θα φάμε και θα πιούμε; Ο σεφ Γιώργος Δραμηλαράκης (Kona Kai, Soul) έχει δώσει έμφαση στην Ασιατική κουζίνα και στον κατάλογο υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα: Όλα τα πρώτα πιάτα (σαλάτες, spring rolls, chicken sticks, τάρτες και ρολά) και τα «ελαφριά» ποτά, όπως π.χ, μπύρα, ρακή, μαστίχα, ποτήρι κρασί ή σανγκρία, έχουν fixed τιμή στα 4 ευρώ. Στα κυρίως έχουμε συνταγές που γίνονται στο wok και στο grill, όπως νουντλς, burgers, pork steak, πιάτα με κοτόπουλο, μοσχάρι και πάπια και επιλογές γεύσεων ανάμεσα σε sweet & sour, stir fried, curry, lebanese, BBQ και άλλες. Υπάρχουν επίσης γλυκά, κρασιά, τα οποία ως επί το πλείστον κυμαίνονται ανάμεσα στα 16-28 ευρώ, αλλά και τα κοκτέιλ μας τα οποία έχει επιμεληθεί ο Σπύρος Σκούρτης.
ΦουάρΧριστοπούλου 6 & Μητροπόλεως 73 (έναντι Χυτήρογλου), Μοναστηράκι, τηλ. 210 3211 381.