Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Το… Πείραμα της Μεσογείου - Τι θα γίνει με τα χημικά που θέλουν να ρίξουν στη θάλασσα!!













Ξεσηκώνονται οι Κρητικοί για τα χημικά της Συρίας.
300X250
– Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στα Χανιά – Περίεργη σιωπή από την ελληνική κυβέρνηση 




Συλλαλητήριο κατά των χημικών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στα Χανιά, στην οποία καλεί το Ανοιχτό Συντονιστικό όργανο, θέλοντας να συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό τον αγώνα, την ώρα που οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διάφορες δυσάρεστες εξελίξεις...

Η επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο, μόλις 200 μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης, της Πελοποννήσου και των Ιονίων νησιών, με δεδομένες τις επικρατούσες φυσικο-γεωγραφικές παραμέτρους, τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή κινδύνου. Οι αντιδράσεις κατοίκων, φορέων, επιστημόνων και οικολογικών οργανώσεων είναι τεράστιες. Η σιγή της ελληνικής κυβέρνησης και αρκετών μέσων ενημέρωσης, εκκωφαντική.

Το πέπλο σιωπής γύρω από το τεράστιο θέμα με τα χημικά της Συρίας και την υδρόλυση στις ελληνικές θάλασσες (σε διεθνή ύδατα) ενισχύει τους προβληματισμούς που απ' την πρώτη στιγμή έχουν εκφραστεί. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει προς κανέναν φορέα, η δε Βουλή και η Επιτροπή Περιβάλλοντος δείχνει να αδιαφορεί και γενικότερα έχει επιβληθεί ένα περίεργο καθεστώς συσκότισης γύρο από αυτό το θέμα.

Το ραντεβού της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των Κρητών έχει προγραμματιστεί για τις 7.30 το απόγευμα της Πέμπτης στην Πλατεία Αγοράς. Η διαδήλωση είναι μέρος των διαδοχικών κινητοποιήσεων που γίνονται τους τελευταίους μήνες ενάντια στην καταστροφή των χημικών στην Μεσόγειο. "Μοναδική οριστική λύση είναι όχι μόνο η τυπική απαγόρευση χρήσης όπλων χημικού πολέμου, αλλά η εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών και πυρηνικών οπλοστασίων από όλες τις χώρες του πλανήτη", τονίζει το Ανοιχτό Συντονιστικό και στέλνει μήνυμα: "Λέμε 'όχι' σε όλους τους πολέμους".

Σε ανακοίνωση του το συντονιστικό κατά της καταστροφής των χημικών στη Μεσόγειο αναφέρει: «Δηλώνουμε πως όλοι εμείς που συμμετέχουμε ότι: Μοναδική οριστική λύση είναι όχι μόνο η τυπική απαγόρευση χρήσης όπλων χημικού πολέμου, αλλά η εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών και πυρηνικών οπλοστασίων από όλες τις χώρες του πλανήτη. Λεμε ΟΧΙ σε όλους του πολέμους».

Ένας από τους επιστήμονες που έχουν διατρανώσει την αντίθεσή τους στην καταστροφή των χημικών στην περιοχή της Μεσογείου είναι ο καθηγητής του ΕΜΠ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους κ. Βαγγέλης Πισσίας «Πριν μιλήσουμε για την στάση της Ελλάδας να χτυπήσουμε την καμπάνα για τον κίνδυνο που απειλεί τα οικοσυστήματα και την παράκτια οικονομία της κεντρο-ανατολικής Μεσογείου.

Η επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στην Μεσόγειο, μόλις 200 μίλια νοτιοδυτικά της Κρήτης, της Πελοποννήσου και των Ιονίων νησιών, με δεδομένες τις επικρατούσες φυσικο-γεωγραφικές παραμέτρους, τοποθετεί την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή κινδύνου. Στη συνέχεια να διαχωρίσουμε την στάση της Ελλάδας, που εκφράζεται κυρίως μέσω της στάσης των πολιτών της, από την στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες μετά την εκδήλωση της κρίσης, υποκύπτουν διαρκώς στην βούληση ξένων κέντρων απόφασης».

Πως θα γίνει η καταστροφή

Η μεταφορά του μισού περίπου οπλοστασίου της Συρίας γίνεται από τη Λαττάκεια στο λιμάνι Τζιόια Τάουρο, στην Καλαβρία της Νότιας Ιταλίας (η μεταφορά έχει ξεκινήσει από τις αρχές Ιανουαρίου).

Από εκεί, τα χημικά θα φορτωθούν στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Cape Ray». Το σκάφος στη συνέχεια θα πλεύσει προς μια ασαφώς προσδιορισμένη τοποθεσία σε διεθνή ύδατα, μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Λιβύης, όπου 64 ειδικοί από το Edgewood Chemical & Biological Center, το σημαντικότερο κέντρο ερευνών του στρατού των ΗΠΑ για βιολογικά και χημικά όπλα, θα καταστρέψουν το δηλητηριώδες φορτίο του. Η υδρόλυση, που επελέγη ως η καταλληλότερη μέθοδος για την καταστροφή των χημικών όπλων, έχει χρησιμοποιηθεί ουκ ολίγες φορές, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, στο «Cape Ray» θα μεταφερθούν περίπου 700 τόνοι χημικών όπλων από τη Συρία – συγκεκριμένα, αέριο της μουστάρδας και μεθυλφωσφορικό διφλοορίδιο (DF), χημικό από τα οποίο παράγεται το σαρίν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, το καθεστώς Ασαντ διέθετε επίσης δεκάδες τόνους VX, που είναι δεκάδες φορές πιο φονικό από το σαρίν.

Αρχικές εκτιμήσεις των Αμερικανών ειδικών υπολόγιζαν τον χρόνο που θα απαιτούνταν για την καταστροφή των χημικών μέσω της υδρόλυσης στις 90 ημέρες. Προ δύο εβδομάδων, ο υποναύαρχος Ρόμπερτ Μπερκ, διοικητής των αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την Αφρική, δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ότι η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 60 ημέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Η περίεργη στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Η υποχωρητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα του υπουργού Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλου έχει εξοργίσει τους κατοίκους της Κρήτης. Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε επιστολή στους φορείς της Κρήτης, όπου οι αντιδράσεις είναι οι πλέον έντονες, τόνισε ότι η αποτροπή της επιλογής της Μεσογείου δεν κατέστη δυνατή, κυρίως γιατί «δεν υπήρξε από άλλες μεσογειακές χώρες αντίδραση αντίστοιχη με την ελληνική» και διότι «οι καιρικές συνθήκες κρίνονται από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) καταλληλότερες από αυτές του Ατλαντικού».

Ο αντίλογος από τον κ. Πισσία, που διδάσκει διαχείριση υδατικών πόρων στο Πολυτεχνείο, είναι ότι η περιοχή που έχει οριστεί «υποτίθεται ότι θα είναι περίπου 250 ναυτικά μίλια από την ακτή της Κρήτης, ενδεχομένως ώστε να είναι εγγυημένα εκτός της δικαιοδοσίας εθνικών νομοθεσιών, ακόμα και σε σχέση με αποκλειστικές οικονομικές ζώνες». «Σε κάθε περίπτωση», προσθέτει, οι απαντήσεις που παίρνουμε από τις αρμόδιες αρχές είναι αόριστες, ενώ δεν υπήρξε καμία διαφάνεια όσον αφορά την αξιολόγηση της ασφάλειας της μεθόδου που θα χρησιμοποιηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου