Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

:80χρονος ψυχικά ασθενής έπαιρνε παραπεμπτικό για καθημερινή γιόγκα!!

 troktiko








Στον εισαγγελέα στέλνει η υφυπουργός Υγείας, Ζέτα Μακρή, το φάκελο με τους ελέγχους σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας που ανήκουν στην κατηγορία των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μή κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λαμβάνουν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό. 


Ανάμεσα στις άλλες «σκαστές» περιπτώσεις παρατυπιών που διαπιστώθηκαν, βρέθηκε…
ασθενής που έχει γεννηθεί το 1931 και καταγράφεται ότι κάνει καθημερινά γιόγκα και γυμναστική.
«Ενοχλητικά και δυσάρεστα» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του ελέγχου η υφυπουργός Υγείας, ανακοινώνοντας ότι ο πλήρης φάκελος θα σταλεί στον εισαγγελέα, ενώ ο έλεγχος δεν θα περιοριστεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 και μετά, όπου και εφαρμόστηκε το νέο μοντέλο κοστολόγησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας ανά ωφελούμενο και τύπο μονάδας ψυχικής υγείας, αλλά θα επεκταθεί και παλαιότερα.
Υπογράμμισε μάλιστα την ανάγκη διενέργειας εκτεταμένων ελέγχων, όχι μόνο στο σύνολο των στοιχείων που δηλώνονται στο υπουργείο Υγείας, αλλά και επιτοπίως, καθώς και στα παραπεμπτικά των γιατρών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπάρχει περίπτωση ασθενούς που έχει γεννηθεί το 1931 και καταγράφεται ότι καθημερινά κάνει γιόγκα και γυμναστική.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δειγματοληπτικού ελέγχου, 500.000 Έλληνες εμφανίζονται να κάνουν χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε ένα εξάμηνο.
Ασθενείς εμφανίζονται να λαμβάνουν υπηρεσίες από πολλά Κέντρα, να επισκέπτονται Κέντρα Ημέρας την ίδια ημέρα σε Αθήνα και επαρχία, και άλλοι να λαμβάνουν υπηρεσίες από Κέντρα Ημέρας, ενώ ταυτόχρονα διαμένουν σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου σε σύνολο 65 φορέων, προέκυψε η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης των υποβληθέντων στοιχείων των 38, δηλαδή σε ποσοστό της τάξης του 58%.
Από τη διερεύνηση αυτή, διαπιστώθηκαν στους 18 από τους 38 φορείς, τα παρακάτω:
Ποσοστό 18,2% των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας που δηλώθηκαν από τους φορείς, επισκέπτονται δύο ή περισσότερα Κέντρα Ημέρας σε διάφορες περιοχές, τις ίδιες ημέρες, στο χρονικό διάστημα ελέγχου.
Ένας αριθμός που αγγίζει το 43% «είναι ανάρπαστος» από τα κέντρα ψυχικής υγείας, δηλαδή επισκέπτεται διαφορετικά κέντρα στο διάστημα του ελέγχου. Ποσοστό 38,8% ενώ νοσηλεύεται ως εσωτερικός σε οικοτροφεία και σε ξενώνες ταυτόχρονα κάνει χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και από κέντρα ημέρας.
Δηλαδή είναι εσωτερικός σε κέντρα που έχουν εξειδικευμένο προσωπικό, πολλοί από αυτούς έχουν βαριά νοητική στέρηση, και ταυτόχρονα φαίνεται ότι κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας και από κέντρα ημέρας, ως εξωτερικοί ασθενείς.
Επιπλέον, στο σύνολο των 38 φορέων, ένα μικρό, αλλά σημαντικό ποσοστό της τάξης του 3%, αφορά λήπτες που φαίνεται να διαμένουν, ταυτόχρονα, σε διαφορετικές Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου, τις ίδιες ημέρες, του ίδιου μήνα.
Όπως δήλωσε η υφυπουργός Υγείας μετά από διασταυρώσεις των Αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΚΜΑ) για τους 38 φορείς, δεν ταυτοποιήθηκαν ΑΜΚΑ σε ποσοστό 12%.
«Θα ενεργοποιηθεί το ΣΕΥΠ, η Επιτροπή Διοικητικού και Οικονομικού Ελέγχου και βεβαίως ο πλήρης φάκελος θα σταλεί και στην εισαγγελία, είπε η υφυπουργός, σημειώνοντας ότι «τα κέντρα αυτά χρηματοδοτούνται και από τον εθνικό προϋπολογισμό και από το ΕΣΠΑ. Είναι μεικτή η χρηματοδότηση και σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να τα κατασπαταλούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου