Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Πλεονέκτημα τίτλου

Η ψυχραιμία του Ολυμπιακού και η αστοχία του Παναθηναϊκού στην παράταση έκριναν το ψυχοφθόρο ντέρμπι του ΣΕΦ με τους "ερυθρόλευκους" να επικρατούν για δεύτερη φορά του αιωνίου αντιπάλου (87-83) εξασφαλίζοντας το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ. Σχολίασε ο Τάσος Μαγουλάς (vids).
Έτσι κρίθηκε 
  Με σημείο αναφοράς του ψηλούς του (Μπουρούση - Μαυροκεφαλίδη), ο Ολυμπιακός βρέθηκε από νωρίς στο +8 (10-2, 12-4) απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που έπρεπε να λειτουργήσει με άσο τον Καλάθη και να ανταπεξέλθει στο καλό μαρκάρισμα του Γκόρντον πάνω στον Διαμαντίδη. Ο Ομπράντοβιτς άλλαξε γρήγορα το δίδυμο της ρακέτας (Μπατίστ και Φώτσης έπεσαν στη μάχη) και την ίδια ώρα που ο Μπουρούσης φορτώθηκε με δύο φάουλ οι «πράσινοι» άρχισαν να ροκανίζουν τη διαφορά. Οι ζώνες του Σέρβου αποδείχθηκαν ωφέλιμες και στο 10’ ο Παναθηναϊκός είχε πλησιάσει στον πόντο (16-15) παρά τα πολλά λάθη και τα χαμένα ριμπάουντ.
Ο Ίβκοβιτς, που χρησιμοποίησε τον Σπανούλη στο φινάλε του πρώτου 10λεπτου, βρήκε στο πρόσωπο του Χαλπερίν τον σουτέρ που έψαχνε παίρνοντας δύο τρίποντα και μετά το 16-17 του «τριφυλλιού» οι Πειραιώτες ξέφυγαν εκ νέου με 25-17, εκμεταλλευόμενοι και την κάκιστη αντίπαλη λειτουργία με τον Τέπιτς στον «άσο».
Τους έλειψε όμως η διάρκεια και η σταθερότητα. Ο Σπανούλης ήταν άστοχος, ο Μπουρούσης στον πάγκο και ο Παπαλουκάς συναντούσε εμπόδια στην προσπάθεια να παίξει όσο γρήγορα θα ήθελε. Ο Περπέρογλου αντίθετα, ο καλύτερος των «πρασίνων», πέτυχε έξι σερί πόντους, ολοκλήρωσε ένα 0-10 κι έβαλε τον Παναθηναϊκό μπροστά (25-27 στο 17’). Έφυγε για τον πάγκο όμως και οι φιλοξενούμενοι μπλόκαραν επιθετικά. Τα σουτ ήταν άστοχα και ο Ολυμπιακός, όντας πιο οργανωμένος, βρήκε τον τρόπο να κλείσει το ημίχρονο στο 34-32.
Μάλιστα, παρά τους πόντους του Διαμαντίδη στις πρώτες επιθέσεις της τρίτης περιόδου, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν σκορ από τα διαδοχικά τρίποντα των Τεόντοσιτς, Γκόρντον (2), καταφέρνοντας στο 21.27’’ να «δραπετεύσουν» από τη γωνία που ήταν, προς στιγμήν, στριμωγμένοι. Το 45-36 τους έδωσε την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση να διαχειριστούν διαφορετικά το υπόλοιπο του αγώνα. Όχι ότι ο Παναθηναϊκός εγκατέλειψε την προσπάθεια. Απλώς οι παίκτες του Ίβκοβιτς είχαν πια το πάνω χέρι, την ψυχολογία και την… τύχη (σε κάποια στιγμές) διατηρώντας διαφορά ασφαλείας (54-42 στο 26’, 60-50), η οποία εδραιώθηκε από τα μακρινά σουτ του Χαλπερίν που πήρε τη σκυτάλη από τον Γκόρντον, πληγώνοντας τη ζώνη του Παναθηναϊκού.

Ο Ισραηλινός ήταν εκείνος που συντήρησε τη διαφορά για τον Ολυμπιακό στα συγκεκριμένα επίπεδα (65-54) και έκοψε τη φόρα των «πρασίνων» που προσπαθούσαν να μειώσουν. Ήταν όμως μόνος με αποτέλεσμα Καλάθης και Περπέρογλου να κλείσουν την απόσταση, φέρνοντας τον Παναθηναϊκό μέχρι το -6 (66-60) σε ένα χρονικό σημείο που οι ισορροπίες φάνηκε να ανατρέπονται. Όταν ο Φώτσης δε μείωσε σε 66-63 με τρίποντο, όλα ήταν ανοικτά. Ο Παπαλουκάς, στρατηγός γαρ, σήκωσε το βάρος και πέτυχε πέντε σερί πόντους, ενώ ο… αρχιλοχίας Μπουρούσης έκανε το 73-65 (στα 3:52), δημιουργώντας συνθήκες νίκης για τον Ολυμπιακό. Πώς να τελειώσει κάτι όμως όταν απέναντι βρίσκεται ένας… don’t panic Παναθηναϊκός. Πέντε σερί πόντοι και 73-70 από τον Διαμαντίδη να εκτελεί και να οργανώνει.
Ο αρνητικός Σπανούλης αποφάσισε να φορέσει το μανδύα του ήρωα και να τελειώσει φάσεις, αστόχησε όμως σε… δικές του φάσεις και... επέτρεψε στον Διαμαντίδη να κάνει το 74-74 27’’ πριν από το τέλος. Από τη στιγμή που απέμενε μία επίθεση και… κάτι ψιλά, ο Ομπράντοβιτς πήγε στη λογική των φάουλ για να έχει την τελευταία επιλογή. Ο Παπαλουκάς είχε 2/2 από τη γραμμή, προτού ο Διαμαντίδης κερδίσει γκολ φάουλ. Έχασε πάντως διπλή ευκαιρία να δώσει τη νίκη στον Παναθηναϊκό, καθώς αστόχησε τόσο στη έξτρα βολή όσο και στο τρίποντο μετά το πράσινο επιθετικό ριμπάουντ.
Η τελευταία κουβέντα του ματς ανήκε στον Γιοτάμ Χαλπερίν. Του κορυφαίου του ματς και της παράτασης. Οι δικοί του πέντε πόντοι έδωσαν αέρα στον Ολυμπιακό (81-76) και προτού οι πράσινοι αντιδράσουν το παιχνίδι είχε κριθεί. Ο Μπουρούσης κάρφωσε για το 86-79 και παρά το πράσινο ξέσπασμα (86-83 στα 8.1’’) ο ερυθρόλευκος νικητής δεν άλλαξε.

Το αστέρι
Ο Γιοτάμ Χαλπερίν ήταν το αντίδοτο στις άμυνες ζώνης του Ομπράντοβιτς και ο άσος στο μανίκι του Ίβκοβιτς. Ο Ισραηλινός γκαρντ πήρε τα σουτ που του έδωσε απλόχερα ο Παναθηναϊκός και με 6/9 τρίποντα (συνολικά 25 πόντους) απέδειξε ότι στο ρόστερ του Ολυμπιακού υπάρχει και ένας αξιόπιστος σουτέρ. Αλήθεια είναι πως ο χρόνος συμμετοχής που έχει πάρει αδικεί την ποιότητά του. Απογοήτευση
Η χρησιμοποίηση του Μιλένκο Τέπιτς σε ρόλο οργανωτή θα αρχίσει να… διώκεται ποινικά. Ο Σέρβος γκαρντ δεν κάνει, τουλάχιστον σε αυτόν το ρόλο, και η επιμονή του Ομπράντοβιτς να του αναθέτει τέτοιες ευθύνες εκθέτει αμφότερους. Εκτός αγώνα και ο Σάτο, ο οποίος έχασε δύο σουτ στο ξεκίνημα και δεν ξαναπροσπάθησε. Σχόλιo
Σε μια μάχη υπάρχουν πάντα νικητές και χαμένοι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Ο Ολυμπιακός, έχοντας απαντήσεις σε αντίπαλα πλάνα, επιβίωσε για δεύτερη φορά εφέτος και εκτός του απόλυτου αβαντάζ της έδρας, που κλείδωσε πλέον, απέκτησε το ψυχολογικό πλεονέκτημα του «δεν έχω χάσει». Σε γενικές γραμμές λειτούργησε καλύτερα, έπαιξε συνολικά πιο ορθολογικά, εξ ου και τα λιγότερα λάθη, αλλά… Αυτό το «αλλά» ο Παναθηναϊκός ξέρει να το εκμεταλλεύεται άψογα και του επιτρέπει με σοβαρές πιθανότητες να ελπίζει στην ανατροπή. Είτε με το Διαμαντίδη, τον Περπέρογλου ή τον Μπατίστ μπορεί να γυρίσει ματς από το... πουθενά και να πάρει νίκες εκεί που φαίνονται ακατόρθωτες. Το ότι έχει χάσει δις από τον Ολυμπιακό εφέτος είναι ένα δεδομένο και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς καλείται να βρει νέες πρακτικές, αφού είναι υποχρεωμένος να κερδίσει στο ΣΕΦ για να πάρει το πρωτάθλημα.

Τα δεκάλεπτα: 16-15, 34-32, 60-52, 76-76 (κ.α), 87-83



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου