Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Ραγδαίες εξελίξεις - «Πόλεμος» μεταξύ υπουργών – Ο Πεταλωτής «άδειασε» Ραγκούση-Μπιρμπίλη

- Παπανδρέου και Πεταλωτής «κάλυψαν» τον Παπουτσή
- Κατηγορηματική διάψευση και για τον υπουργό που ανήγγειλε... αναδιάρθρωση
- Διαβάστε ποιοι υπουργοί κατηγορούν συναδέλφους τους
Τα μπλόκα από την Κερατέα έφυγαν αλλά οι εντάσεις μένουν. Μόνο που έφυγαν από τη λεωφόρο Λαυρίου και «εγκαταστάθηκαν» στο υπουργικό συμβούλιο. Η πρωτοβουλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, να συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Μεσόγαιας και Λαυρεωτικής και τον δήμαρχο της περιοχής και να κηρυχθεί... ανακωχή, φαίνεται πως ενόχλησε συγκεκριμένους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο.

Τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, που τάσσεται υπέρ της σκληρής γραμμής και της εφαρμογής του νόμου, και την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, που θεωρούν ότι ο κ. Παπουτσής μπήκε στα... χωράφια τους. Μόνο που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απολαμβάνει της πλήρους κάλυψης του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής «άδειασε» τους δυο υπουργούς που αντέδρασαν, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για την πρωτοβουλία Παπουτσή, ο οποίος έδρασε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή. Και όταν ρωτήθηκε για την ενόχληση Ραγκούση-Μπιρμπίλη, η απάντησή του ήταν σχεδόν μονολεκτική: «η κυβέρνηση δρα συνολικά», είπε. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αναβολή του έργου, απομένει μόνο να ρυθμιστούν κάποιες λεπτομέρειες για την υλοποίησή του.

Μέτωπο Νο2: Ο ανώνυμος υπουργός

Ποιος είναι ο αόρατος υπουργός που προανήγγειλε την αναδιάρθρωση; Το πιθανότερο είναι πως δε θα μάθει ποτέ κάνεις επίσημα. Η κυβέρνηση, μέσω του Γιώργου Πεταλωτή, διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχουν γίνει δηλώσεις του τύπου «δεν είναι το θέμα αν θα γίνει η αναδιάρθρωση αλλά το πότε». «Στο απίθανο ενδεχόμενο που υπάρχει τέτοιος υπουργός, δε δικαιολογούνται οι απόψεις του», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσον αφορά στις φήμες των τελευταίων ημερών, τόνισε ότι «εντάσσονται στα σενάρια κινδυνολογίας και καταστροφολογίας και επιτέλους πρέπει όσοι διακινούν τέτοια σενάρια να μιλούν με ονοματεπώνυμα».
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης διέψευσε και τις δηλώσεις Όλι Ρεν για αλλαγή των όρων του μνημονίου, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει τέτοια σκέψη ή απόφαση».

Παρά τις διαψεύσεις, η δηλώσεις που φέρεται να έκανε στη Die Welt ο... ανώνυμος υπουργός προκάλεσαν αναστάτωση στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το νέο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε ένα σίριαλ θέσεων, απόψεων και δηλώσεων, επίσημων και ανεπίσημων, στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο, εντός και εκτός Ελλάδας που ξεκίνησαν στο εσωτερικό από το φθινόπωρο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο που είχε πει στο ΒΗΜΑ ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την αναδιάρθρωση, μέχρι τη Βάσω Παπανδρέου που επαναλαμβάνει διαρκώς ότι έπρεπε να είχε γίνει από πέρυσι και τον πρώην πρωθυπουργό Κωστα Σημίτη που τάχθηκε αναφανδόν υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης.

Το Μέγαρο Μαξίμου προβληματίζεται έντονα από τη σπουδή τέτοιους είδους δηλώσεων και απόψεων όταν μάλιστα προέρχονται από ιστορικά στελέχη του κόμματος καθώς θεωρεί ότι προκαλούν βλάβη ή και ζημιά ακόμη στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση.

Ασυνεννοησία και συναδελφικά μαχαιρώματα
Έντονος προβληματισμός υπάρχει και γιατί ο κάθε υπουργός τραβά το δικό του δρόμο, ενώ τα φαινόμενα ασυνεννοησίας, έλλειψης συντονισμού και συγκρούσεων μεταξύ υπουργών, θέτουν εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

Το θέμα όμως των συγκρούσεων μεταξύ των υπουργών τείνει να εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό θέμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και έχει να κάνει και με τις φιλοδοξίες των κορυφαίων στελεχών καθώς βλέπουν τς οικονομικές εξελίξεις να αποτελούν τη λυδία λίθο για το μέλλον του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι τυχαία τα όσα συντελούνται τους τελευταίους μήνες στο ΠΑΣΟΚικό στρατόπεδο:

1. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και το πάλαι ποτέ εκσυχρονισιτκό στρατόπεδο ασκούν έντονη κριτική στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τάσσονται υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους
2. Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης έχει πάρει σαφείς αποστάσεις και ακολουθεί το δικό του δρόμο, εκφράζοντας πλέον τις προσωπικές του απόψεις, προκαλώντας εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου για τη σκληρή γραμμή του σε μια σειρά ζητημάτων όπως η Υπατία και η Κερατέα
3. Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος μετά από ένα μακρύ διάστημα...«υποταγής» στο αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής του 2007, ανοίγει και πάλι τα φτερά του καταθέτοντας «μανιφέστο» για την ανάγκη στροφής στην πραγματική οικονομία
4. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής αναλαμβάνει αποστολές σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου όπως αυτή της Κερατέας για την εξομάλυνση καταστάσεων, ενώ παράλληλα στο παρασκήνιο συγκροτεί τον μηχανισμό του ανά την Ελλάδα
5. Προσεχτική προσωπική διαδρομή ακολουθεί και ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος στηρίζει τις επιλογές του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, ωστόσο αρχίζει να διατυπώνει ένα πιο διακριτό λόγο ιδίως στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων
6. Η Άννα Διαμαντοπούλου διαμορφώνει επίσης προσεχτικά το προφίλ της από τη θέση της υπουργού Παιδείας, καθώς αυτή και οι κ. Χρυσοχοϊδης και Λοβέδρος μάχονται στο παρασκήνιο για το χρίσμα στο εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο...
7. Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπρμπίλη αποτελεί κόκκινο πανί για πολλούς υπουργούς αφού η οικολογική της συνείδηση και η στήριξη που της παρέχει ο πρωθυπουργός μπλοκάρει αρκετές σημαντικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Οι τρεις κρίσιμοι σταθμοί
Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. Το επόμενο δίμηνο υπάρχουν τρεις κρίσιμοι σταθμοί που θα κρίνουν το μέλλον της παρούσης κυβέρνησης:
- η ψήφιση του Μεσόπροθεσμου Σχεδίου από την Βουλή στις αρχές Ιουνίου
- η νέα αξιολόγηση από την τρόικα περί τέλη Μαΐου προκειμένου να πάρουμε την πέμπτη δόση ύψους 12 δις ευρώ περίπου, και
- η Σύνοδος Κορυφής στις 24 και 25 Ιουνίου οπότε εικάζεται ότι θα κριθεί το μέλλον της ευρωζώνης και της Ελλάδας όπως ενδεχομένως η αναδιάρθρωση, η επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου