Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Αγνώριστη θα γίνει η Θεσσαλονίκη - 'Ολο το νέο ρυθμιστικό

Τρεις πράσινες γειτονιές, η Τσιμισκή ήπιας κυκλοφορίας, ανάπλαση 46 στρεμμάτων στο Επταπύργιο και την 'Ανω Πόλη, πάρκα σε σταυροδρόμια αλλά και μεταφορά της ΔΕΘ στην Σίνδο ανακοίνωσε η Τίνα Μπιρμπίλη.

Πιο αναλυτικα:

Οι «πράσινες» γειτονιές θα γίνουν στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Διοικητήριο, Αγγελάκη, Βαλαωρίτου όλες υποβαθμισμένες περιοχές θα αναπλαστούν. Θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στους πολίτες ώστε να τις επιλέξουν για πρώτη κατοικία.

Η οδός Τσιμισκή θα γίνει δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, με τραμ, ιδανικός για πεζούς και ποδηλάτες. Τη μελέτη θα εκπονήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Γύρω από το Επταπύργιο, στην Ανω Πόλη (Γεντί Κουλέ), θα αναπλαστούν 46 στρέμματα. Στο πρώην Στρατόπεδο Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης σχεδιάζεται η δημιουργία της βαλκανικής πλατείας.

Επίσης:

Σε πάρκα θα μετατραπούν δρόμοι οι οποίοι διασχίζουν πυκνοδομημένα οικοδομικά τετράγωνα. Στο πρότυπο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού «Αθήνα Χ4» θα λειτουργήσει και το «Θεσσαλονίκη Χ4».

Στόχος είναι η κατάργηση του «σταυρού» που σχηματίζουν οι ενδιάμεσοι δρόμοι τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων και η μετατροπή του σε "ανάσα" πρασίνου και χώρο αναψυχής.

Τον Ιούλιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για την ανάπλαση της περιφερειακής Τάφρου. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 9,5 εκατομμύρια ευρώ και επιδιώκεται η ένταξη για χρηματοδότηση του έργου από τα ΠΕΠ για άμεση υλοποίηση. Αυτή η ανάπλαση θα συνεισφέρει στην πόλη χιλιόμετρα πεζοδρόμων και ποδηλατοδρομων.

Τον Σεπτέμβριο, θα προκηρυχθούν από τον Οργανισμό Θεσσαλονίκης (ΟΡΘΕ) οι διαγωνισμοί για πέντε επιμέρους μελέτες σε επίπεδο master plan οι οποίες θα αφορούν τον ανασχεδιασμό όλης της θαλάσσιας ζώνης της πόλης από τη Μηχανιώνα έως το Καλοχώρι.

Θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της περιοχής του άξονα Αχειροποιήτου - Αγίας Σοφίας, περιλαμβανομένης της πλατείας Αγίας Σοφίας έως και την παραλιακή λεωφόρο Νίκης.

Θα δημιουργηθούν ακόμη αρχαιολογικές διαδρομές όπως είναι ο «ανατολικός περίπατος», δηλαδή η οδός Δ. Γούναρη από τη θάλασσα μέχρι τη Ροτόντα, και ο «δυτικός περίπατος» από τον Τοπ Χανέ μέχρι την Πλατεία Μουσχουντή.

Από το Ε.Π. ΠΕΡ.Α.Α. (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη, θα χρηματοδοτηθεί το έργο κατασκευής του συμπληρωματικού κεντρικού αποχετευτικού αγωγού λυμάτων, προϋπολογισμού περίπου 35 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να σταματήσουν οι περιοδικές υπερχειλίσεις λυμάτων στον όρμο της Θεσσαλονίκης. Ηδη ολοκληρώνεται στη Σίνδο το έργο για την ξήρανση της λυματολάσπης.

Μεταφορά ΔΕΘ στη Σίνδο
Σχετικά με τη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, στο παλιό Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης (1985) γινόταν αναφορά στη μεταφορά της στη Σίνδο. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την ανάδειξη Τεχνικού Συμβούλου, ο οποίος θα υποβάλει πρόταση σχετικά με τη χωροθέτηση και την ανάπτυξη των νέων εκθεσιακών υποδομών στη Σίνδο και την ανάπλαση των παλαιών εγκαταστάσεων στο κέντρο της πόλης.

Το αναπτυξιακό πρότυπο στο πλαίσιο του νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου για τη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει ακόμη:
- την προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας (επαρχίες Λαγκαδά, Γιαννιτσών, Αλεξάνδρειας Ημαθίας, βόρειας Χαλκιδικής).

- τη διατήρηση του βιομηχανικού χαρακτήρα και ενίσχυση της βιομηχανικής-βιοτεχνικής οργάνωσης και ανάπτυξης κυρίως στον άξονα Θεσσαλονίκη - Κιλκίς, αλλά και στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας με την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων, την επέκταση των παλιών που σχετίζονται με την γεωργική παραγωγή, καθώς και τη μετεγκατάσταση άλλων επιχειρήσεων από κορεσμένες περιοχές κοντά στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου