Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Μαζικός τάφος για 800 μωρά στην Ιρλανδία

 troktiko






Τα πτώματα περίπου 800 μωρών, που έχουν πεθάνει εδώ και πάνω από 50 χρόνια, βρέθηκαν πρόσφατα σε μαζικό τάφο σε ένα μέρος στην Ιρλανδία όπου κάποτε έστελναν όσες…
γυναίκες έμεναν έγκυοι χωρίς να είναι παντρεμένες.


Σε μια πόλη στη δυτική Ιρλανδία υπάρχει ένα κτίριο που κάποτε βρισκόταν ένα μέρος που λεγόταν το “Σπίτι” και το διοικούσε ένα τάγμα καθολικών μοναχών, η Bon Secours.
Μεταξύ του 1925 και του 1961 χιλιάδες ανύπαντρες γυναίκες και τα παιδιά τους πέρασαν από εκεί. Εκείνη την εποχή αφού τις ανάγκαζαν να εργάζονται σκληρά μετά από ένα χρόνο τις υποχρέωναν να συμφωνήσουν στο να δοθούν τα παιδιά τους για υιοθεσία. Όσα μωρά δεν πέθαιναν είτε δίνονταν για υιοθεσία είτε κατέληγαν σε ορφανοτροφεία. Πολλές γυναίκες αφού “δήλωσαν μετάνοια” για την εκτός γάμου εγκυμοσύνη τους και εργάστηκαν υπό σκληρές συνθήκες εγκατέλειψαν το ίδρυμα αυτό και έφυγαν για άλλα μέρη της Ιρλανδίας. Κάποια όμως από τα παιδιά τους δεν στάθηκαν τόσο τυχερά.
Περισσότερο από πέντε δεκαετίες αφότου το “Σπίτι” έκλεισε και κατεδαφίστηκε –και στη θέση του πλέον βρίσκεται μια παιδική χαρά ενώ κατασκευάζεται κάποιο άλλο οικοδόμημα- αποκαλύφθηκε το τι συνέβη σε σχεδόν 800 εγκαταλειμμένα παιδιά. Οι σοροί τους βρέθηκαν χωρίς φέρετρα σε μια δεξαμενή.
“Τα κόκαλα είναι ακόμα εδώ” αναφέρει η ιστορικός Catherine Corless που αποκάλυψε την προέλευση του μαζικού τάφου μέσα από ένα πακέτο εγγράφων, που μέχρι τώρα δεν είχαν κυκλοφορήσει, όπως είπε στη Washington Post.
Τα ανατριχιαστικά ευρήματα, που ερευνώνται από την αστυνομία, δίνουν μια εικόνα στην ιδιαίτερα σκοταδιστική περίοδο για τις ανύπαντρες εγκύους στην Ιρλανδία, όπου στιγματίζονταν από κοινωνικά και θρησκευτικά ήθη.

Χωρίς να μπορούν να υποστηρίξουν τους εαυτούς τους εκατοντάδες γυναίκες κατέληξαν στο λεγόμενο “Σπίτι”. “Όταν τα κορίτσια έμεναν έγκυοι εξοστρακίζονταν εντελώς”, λέει η ιστορικός και προσθέτει ότι “οι οικογένειες φοβούνταν μήπως οι γείτονες το ανακαλύψουν καθώς εκείνη την εποχή η εγκυμοσύνη εκτός γάμου ήταν το χειρότερο πράγμα στη γη. Ήταν το χειρότερο έγκλημα που μπορούσε να διαπράξει μαι γυναίκα, παρότι πολλές φορές ήταν επειδή είχε πέσει θύμα βιασμού”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου