Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Διαβάστε τι σας περιμένει αν χρωστάτε στις τράπεζες – Έρχονται σημαντικές αλλαγές

 troktiko







Την επίσπευση των διαδικασιών ώστε τα νομοσχέδια που θα αλλάξουν άρδην το τοπίο όσον αφορά στη διευθέτηση του…λεγόμενου «ιδιωτικού χρέους» να φτάσουν στη Βουλή μέσα στο φθινόπωρο αποφάσισε η κυβέρνηση.



Έρχονται σημαντικές αλλαγές τόσο στη ρύθμιση των τραπεζικών δανείων όσο και στις διαδικασίες της πτώχευσης και του πλειστηριασμού.
Με στόχο να απλοποιηθούν οι διαδικασίες εκτέλεσης των πλειστηριασμών και κυρίως να ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, αναμένονται σύντομα αλλαγές στον κώδικα πολιτικής δικονομίας, και στο πτωχευτικό δίκαιο. Διότι όπως είναι γνωστό από την 1η Ιανουαρίου 2015 -και κατ΄ απαίτηση της τρόικας- παύει να υπάρχει οποιοδήποτε προστατευτικό πλαίσιο για την απαγόρευση των πλειστηριασμών ακόμα και της πρώτης κατοικίας.
Την περασμένη Παρασκευή συνεδρίασε η Επιτροπή Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και έλαβε αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον όλων εκείνων των δανειοληπτών, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και καθυστερούν στην αποπληρωμή των δανείων τους.
Αποφασίστηκε λοιπόν επιτάχυνση των διαδικασιών και ολοκλήρωση των δικών σε σύντομο διάστημα, με αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα, ένας πλειστηριασμός για να ολοκληρωθεί απαιτούνται περισσότερα από 5 χρόνια (λόγω των ανακοπών).
Μάλιστα ανάμεσα στις αλλαγές που προωθούνται είναι ακριβώς η κατάργηση των πολλαπλών ανακοπών από τη στιγμή που υπάρχει εκτελεστός τίτλος αλλά και η υποχρεωτική εξωδικαστική διαμεσολάβηση προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Κώδικας Δεοντολογίας
Επίσης στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε οι τράπεζες να ξεκινήσουν να εφαρμόζουν πιλοτικά μέσα στον Ιούλιο,το σχέδιο ρύθμισης των δανείων, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας Δανειοληπτών -Τραπεζών.
Μάλιστα ο Κώδικας θα είναι έτοιμος τις επόμενες μέρες και θα ενσωματώνει και τις παρατηρήσεις που έχουν υποβληθεί από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή τράπεζες, καταναλωτικές οργανώσεις, τη Γενική Γραμματεία καταναλωτή, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου